Μετατροπή απλού pcb σε φωτοευαίσθητο

Για να μετατρέψουμε τις απλές πλακέτες σε φωτοευαίσθητες, είναι απαραίτητο να γίνουν τα εξής βήματα:

Προμηθευόμαστε το μπλε φιλμ (Pcb Photosensitive Dry Film) όπως παρακάτω.

Προετοιμάζουμε την εκτύπωση του κυκλώματος.

Εκτυπώνουμε σε διαφάνεια το αρνητικό αποτύπωμα του κυκλώματος.

Προετοιμάζουμε την επιφάνεια του χαλκού, τρίβοντας με σύρμα ή σφουγγάρι κουζίνας (την πράσινη πλευρά) και καθαρίζουμε με ασετόν ή αλκοόλη.

Αποκολλάμε την γυαλιστερή προστατευτική επιφάνεια από το μπλε φιλμ με τη βοήθεια σελοτέιπ (δεν πιάνουμε το φιλμ με τα χέρια).

Τοποθετούμε προσεκτικά το φιλμ (να μην αφήνει κενά αέρα) πάνω στην επιφάνεια του χαλκού και περνάμε την πλακέτα στον πλαστικοποιητή μερικές φορές, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι το φιλμ εφάρμοσε σωστά.

Τοποθετούμε τη διαφάνεια με το κύκλωμα που εκτυπώσαμε προηγουμένως, πάνω στην πλακέτα στην πλευρά του φιλμ και εκθέτουμε στον UV θάλαμο.

Ετοιμάζουμε διάλυμα νερού - sodiun carbonated (σόδα πλυντηρίου) ή άλλου negative developer σε αναλογία μιας κούπας νερού με 1 gr σόδας.
(προσωπικά, ανέμειξα σε 500ml νερό / 1 κ.γ σόδα).

Αποκολλάμε και την δεύτερη προστατευτική επιφάνεια από την πλακέτα και εμβαπτίζουμε την πλακέτα στο διάλυμα για 3 περίπου λεπτά τρίβοντας απαλά με ένα πινέλο και ελέγχουμε αν έχει απομακρυνθεί το μη εκτεθειμένο μέρος του φωτοευαίσθητου υλικού. Εάν έχει παραμείνει, επαναλαμβάνουμε μέχρι να δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Βγάζουμε την πλακέτα από το διάλυμα, ξεπλένουμε καλά με νερό και αποχαλκώνουμε με τριχλωριούχο σίδηρο ή άλλο χημικό.

Τέλος, απομακρύνουμε το μπλε φιλμ που απέμεινε με διάλυμα νερού - sodium hydroxide (καυστική σόδα - NaOH) ή άλλο positive developer .

Η διαδικασία έχει πλέον ολοκληρωθεί.